Sri Lanka

Ligging en temperatuur

Sri Lanka is een eiland in de Indische oceaan, ten zuiden van zuid-India. In het zuidwesten van Sri Lanka liggen de Malediven. Het eiland is tropisch, de temperatuur is overdag rond de 30 graden gemiddeld. Omdat het een eiland is zorgt de wind voor verkoeling aan de kusten. In de berggebieden is het gemiddeld 10 graden koeler dan in de rest van het eiland.

Er zijn twee moessons, de zuidwestmoesson (‘yala’) van half mei tot eind september en de noordoostmoesson (‘maha’) van begin oktober tot half april. Door het gebergte is er altijd een gedeelte van het eiland droog. Kans op neerslag is er altijd wel, dit zorgt ervoor dat de natuur zo overweldigend is. Het gemiddeld aantal zonuren is tussen de 6 á 9 uur per dag. Meer informatie over het klimaat kunt u op onze Klimaat pagina vinden

Landschap

Sri Lanka kent vele soorten landschappen. Aan de kusten zijn mooie zandstranden. Deze kunt u rondom het gehele eiland vinden. Op veel plekken kunt u schitterend duiken en snorkelen bij de koraalriffen. Gaat u vanaf de zuidkust naar het binnenland dan wordt het landschap heuvelachtig totdat u in de bergen komt met de wereldberoemde theeplantages.

Tussen de kust en de bergen liggen heel veel verschillende soorten landschap, van hoogvlaktes tot tropisch regenwoud en van savannes tot grote meren. Elk van deze landschappen heeft zijn eigen uitbundige flora en fauna.

Flora en fauna

De unieke ligging en het zeer gevarieerde landschap zorgt voor een enorme variatie van flora en fauna. De koraalriffen trekken vele soorten tropische vissen aan. De lang gestrekte verlaten witte stranden zijn een belangrijke broedplaats voor grote zeeschildpadden. Iets verder de zee op komt u de blauwe vinvis tegen, het grootste dier wat ooit op aarde heeft geleefd, begeleid door verschillende soorten dolfijnen.

In de savanne zijn verschillende, zeer grote parken, waar u ontmoetingen met olifanten, luipaarden, beren, buffels, herten en krokodillen kunt hebben. Heel veel andere dieren komt u ook al buiten de parken tegen, zoals diverse soorten apen, varanen en andere dieren. Daarnaast leven er meer dan 450 soorten vogels op Sri Lanka, met de meest uiteenlopende kleuren.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.