Klimaat


Sri Lanka is een tropisch eiland in de Indische oceaan. Het eiland heeft verschillende moessons en verschillende klimaatzones. Er zijn zeer droge gebieden maar ook tropische regenwoud. Door de het gebergte in het midden van het eiland en de windstromen bepalen waar er regen gaat vallen. Hieronder staan twee interactieve plaatjes die je de neerslag en de temperatuur per maand tonen. Uiteraard zijn deze op langdurige gemiddelden gebaseerd.

Januari t/m maart

Zeer goede tijd om door Sri Lanka te reizen. Het is meestal zonnig en relatief droog in deze maanden. Temperatuur is niet extreem hoog, maar in de bergen kan het wat koel zijn. Dit is altijd nog boven de 20 graden. Stranden in het Zuiden en Westen zijn droog, warm en zonnig.

April

Dit is de warmste maand van het hele jaar en aan het begin van de maand nog redelijk droog. In het midden van het land en bij de culturele driehoek loopt de temperatuur op tot 35 graden en soms nog warmer. Deze maand is goed voor het strand; vaak blauwe luchten en zonnige dagen tot het einde van de middag. De zon is tussen 11:00 en 15:00 extreem sterk, let hier wel op.

Mei en juni

De Zuid-West moesson trekt in deze periode over het land, maar zoals de naam al aangeeft, heeft dit meestal alleen maar invloed op het zuiden en het westen van Sri Lanka. Denk hierbij aan Colombo en Galle. Deze moesson is niet zo heftig als de Noord-Oost moesson en brengt korte maar heftige buien die snel weer wegtrekken.

Juli t/m september

Dit noemt men de "inter moesson" seizoen. In deze periode kan er heel soms een buitje vallen. De temperatuur is zeer goed te noemen met een gemiddelde van 29 graden. De stranden zijn warm en droog, dit is een zeer goede periode om te reizen in Sri Lanka.

Oktober t/m november

Deze periode wordt gekenmerkt door de Noord-Oost moesson. Dit is de zwaarste van de twee moessons in Sri Lanka. Als we van de naam uitgaan zou je denken dat deze moesson alleen het noorden en oosten treft. Dat is dus niet het geval, deze moesson raakt het hele land. Ook is hij onvoorspelbaar, soms brengt hij enorm veel regen, soms bijna niks.

December

December is normaal ook een mooie maand om te reizen als de Noord-West moesson voorbij is. Je kan dan mooi droog en warm weer door het hele land hebben. Maar de laatste paar jaar duurde de moesson tot in december. Aan de andere kant, nu is Sri Lanka op zijn mooist, zeker in het binnenland waar de natuur overweldigend is!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.