Algemeen

Ligging en temperatuur

India is een enorm land met verschillende soorten klimaat. De zomerperiode is in de meeste delen van India van maart tot juni. De tempratuur komt dan op veel plekken boven de 40 graden uit. Aan de kust is het dan wel minder heet met tempraturen van boven de 30 graden.

Vanaf juni begint zuidwestelijke moesson tot oktober. Omdat India zo’n groot land is zijn sommige gedeeltes eerder droog dan andere gedeeltes. Uiteraard letten wij hierop bij uw reisplanning! De periode na de moesson heeft meestal mooi en rustig weer.

In november begint de winter in de noordelijke gebieden, de winter in de zuidelijke gebieden begint bijna twee maanden later, namelijk eind december. Je hebt dan koele avonden en milde tot warme dagen. De beste reistijd is voor het grootste gedeelte van India tussen november en maart, dan zijn de luchten vaker blauw, de temperatuur goed en valt er weinig tot geen regen.

Landschap

In het noordelijkste gedeelte van India vindt je de Himalaya, de hoogste bergketen ter wereld. Deze bergen worden doorsneden door schitterende dalen zoals de vallei van Kasjmir. Ook wel de vallei van het paradijs genoemd. Een leuk weetje, de naam Himalaya komt uit het Sanskriet en betekend “Land van sneeuw”.

Zuidelijk van de Himalaya (maar nog steeds Noord-India) ligt de enorme noordelijk laagvlakte. Dit is het stroomgebied van de grote rivieren zoals de Indus, Ganges en Brahmaputra. Deze rivieren ontstaan in de machtige Himalaya en op hun weg naar de laagvlakte nemen deze machtige rivieren heel veel vruchtbaar slib me. Dankzij dit slib zijn is de noordelijk laagvlakte van India één van de meest vruchtbare landbouwgebieden ter wereld. In het noordwesten ligt de extreem droge Thar woestijn, waar zomers de tempraturen boven de 50 graden komen.

Ten zuiden van de noordelijk laagvlakte begint het Indisch schiereiland, de zogeheten Deccan plateau. Dit is een hoogvlakte met een oppervlakte van 1,9 miljoen km2, verspreidt over 8 verschillende staten. Het is een vlak tot golvend terrein begrensd door het Vindhya- en het Satpuragebergte in het noorden en de Oost-Ghats in het oosten en de West-Ghats in het westen.

Flora en fauna

India heeft enkele regio’s met de meeste biodiversiteit ter wereld. In het land zijn heel veel verschillende ecozones te vinden, woestijnen, hoge bergen, hoogvlaktes, tropische- en loofbossen, moerasgebieden, steppes, jungle en zoutvlaktes. Elk van deze ecozones heeft een eigen flora en fauna waarvan sommige soorten alleen in India en nergens anders ter wereld voorkomen. De Bengalse tijger is een schitterend roofdier die je op verschillende plekken in India in het wild kan zien. Maar ook de Perzische leeuwen in Gujarat of de witte krokodillen van Orissa zijn zeer bijzonder om te zien. Daarnaast zijn er olifanten, luipaarden, neushoorns, apen, kamelen en nog vele andere dieren die je tegenkomt tijdens een safari, of zelfs onderweg naar je volgende bestemming.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.