Klimaat


India is een enorm land met verschillende soorten klimaat. Er zijn maar liefst 7 klimaatzones in India, variërend van woestijnklimaat tot hooggebergte klimaat. De zomerperiode is in de meeste delen van India van maart tot juni. De tempratuur komt dan op veel plekken boven de 40 graden uit. Aan de kust is het dan wel minder heet met tempraturen van boven de 30 graden.

De zomer wordt gevolgd door de zuidwestelijke moesson die in begin juni begint bij de kust van Kerala en die oostwaarts verder trekt tot het Delhi bereikt aan het einde van juni. Begin juli is bijna heel India in de ban van de moesson. De moesson trekt zich in augustus terug uit het noorden van India, het duurt nog wel tot oktober voordat de moesson ook weg is uit Kerala. De periode na de moesson heeft mooi en rustig weer.

In november begint de winter in de noordelijke gebieden, de winter in de zuidelijke gebieden begint bijna twee maanden later, namelijk eind december. Je hebt dan koele avonden en milde tot warme dagen. Op de vlaktes kan het dan zelfs soms vriezen. Temperaturen overdag liggen tussen de 18 tot 30 graden, afhankelijk van het gebied waar je bent. De beste reistijd is tussen november en maart, dan zijn de luchten blauw, de tempratuur goed en valt er weinig tot geen regen.

Hieronder staat nog een aantal statistieken van temperatuur en regenval in een aantal Indiase steden. Delhi, Jodphur en Agra liggen vrij hoog in het binnenland van India, Ahmedabad ligt westelijk tegen Pakistan aan en Bhubaneswar oostenlijk tegen Bangladesh aan. Hierdoor krijg je een redelijk overzicht van het weer in India per maand.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.