Geschiedenis


Vroegste geschiedenis

De allereerste bewoners van Sri Lanka waren de Vedda’s en zij wonen nog steeds op Sri Lanka, al is hun aantal gedaald tot 2.500 personen en wordt hun originele taal niet meer gesproken. De eerste Singalezen kwamen in de 6e v. Chr. op het eiland. In de 3e v. Chr. werd het Boeddhisme geïntroduceerd. Tot de 11e eeuw n. Chr. was Anuradhapura de hoofdstad, tijdens deze periode zijn in deze stad de mooiste tempels, gebouwen en beelden gemaakt die heden ten dagen nog steeds te bekijken zijn.

Middeleeuwen

De rijkdom van het land (zeer vruchtbaar en veel edelstenen) zorgden ervoor dat Tamils van Zuid-India in de 11 eeuw n. Chr. zich gingen vestigen in het noorden van Sri Lanka. De relatie tussen de Singalezen en Tamils waren meestal gespannen en dit resulteerde in diverse veldslagen. De Singalese koningen bouwden in deze tijd een nieuwe hoofdstad, Polonnaruwa. Deze was beter te beschermen tegen aanvallen. Ook deze koningsstad is het bezoeken meer dan waard. Doordat de stad minder oud is het beeldhouwwerk beter bewaard gebleven dan in Anuradhapura.

Kolonisatie

De Europeanen hadden als snel door dat Sri Lanka een belangrijk eiland was. Er was een overvloed aan specerijen, edelstenen en ivoor. Daarnaast was (en is) het een belangrijke tussenstop voor veel bestemmingen in Azië. In 1505 waren het de Portugezen die als eerste op het eiland vestigden. De Nederlanders hadden vanaf 1602 al contact met de Singhalese koningen. Deze wilden namelijk van de Portugezen af en Nederland had natuurlijk wel interesse in de handel met Sri Lanka. In 1658 verdreven de Nederlanders de Portugezen. De Nederlanders bouwden forten, kerken en kanalen welke nog steeds te zien zijn.

Na 140 jaar kregen de Engelsen ook interesse in Sri Lanka. De koning van Kandy speelde hetzelfde spelletje als zijn voorouders 140 jaar geleden en nu waren het in 1796 de Nederlanders die mochten vertrekken. De Engelsen hebben hun stempel ook duidelijk op het land achtergelaten. Veel oude koloniale gebouwen zijn Engels met als beroemde voorbeelden het Grand Hotel en het postkantoor van Nuwara Eliya. De introductie van thee op Sri Lanka door de Engelsen heeft natuurlijk de wereldberoemde Ceylon thee voortgebracht.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.