Tips

Algemeen

Sri Lanka is een heel vrij land waar de bevolking je als een welkome gast ontvangt. Dan is het ook zo netjes om je als nette gast te gedragen. Een paar algemene tips: Aziaten tonen hun emoties minder dan Europeanen. Kussen, je stem verheffen of boos worden in het openbaar vinden zij dan ook vervelend. Voeten zijn onrein dus tik niemand (of iets) aan met je voet.

Geloof

Dit is echt belangrijk, ga NOOIT samen met een Boeddhabeeld op de foto. Boeddhisten zien dit als de grootst mogelijke belediging voor Lord Boeddha en zullen er op staan dat je het geheugenkaartje van je camera wist. Waarschijnlijk wordt je ook direct van het terrein verwijderd.

In een tempel draag je nooit schoenen (sokken mag), je schouders en benen moeten bedekt zijn. Draai je niet om voor een Boeddhabeeld, maar loop eerst twee stappen achterwaarts voor je omdraait. Hiermee toon je respect. Bij tempeldeuren stap je over de drempel heen en niet erop.

Westerlingen zijn soms geneigd om kinderen over hun hoofdje te aaien. Een heleboel Sri Lankanen geloven dat (jonge) kinderen een directe verbinding hebben met hogere machten. Dit gaat via hun hoofd en als je er overheen aait zou dit verbroken kunnen worden. Liever dus niet doen.

Kleding

In het straatbeeld zal je zien dat de meeste mensen er vrij bedekt bij lopen. Dit wordt van toeristen zeker niet verwacht, korte broek en shirt is geen probleem. Met ontbloot bovenlijf een winkel inlopen is niet echt netjes. Draag voor de rest luchtige katoenen kleding, ook in het regenseizoen want het regent meestal maar een uurtje. Een paraplu kan je goedkoop lokaal kopen.

Gezondheid

Er is geen Malaria op Sri Lanka, maar wij adviseren wel een goede muggenspray. Eten en drinken is over het algemeen (zeer) goed, maar blijf opletten: Geen rauw vlees en geen ongewassen fruit en groente. Vraag voor de zekerheid bij de reisdokter actueel advies.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.